Mijn gebruikerservaring:

De Fanatec CSL Elite is nu bijna een jaar in mijn bezit en ik moet zeggen, wat een top stuur.

Zo ben ik begonnen:

Meer dan 20 jaar geleden kreeg ik mijn eerste PC stuur, de Thrustmaster GrandPrix.

Hij zag er uit als een stuur maar had geen Force Feedback of trilfunctie. Het stuur werd gecentreerd door een stuk elastiek, maar voor die tijd was het heel vet. Jaren later kreeg ik de Logitech Wingman Formula Force en daarna de Logitech MOMO. Allemaal een grote stap voorwaarts.

Tot een jaar of 3 geleden toen ik een Playstation 4 kocht met daarbij een Playseat Evolution. Ik was niet heel veel gewend qua stuurtjes dus ik dacht dat een Thrustmaster T-150 wel prima was voor het racen wat ik deed. Een paar jaar lang heb ik zeer veel schik gehad van de T-150. Ik deed veel Gran Turismo Sport op de Playstation en dit ging echt super. Viavia werd ik uitgenodigd voor een Gran Turismo Sport competitie opgezet door Koos Mooten van GameKings. Deze competitie heb ik met de T-150 gewonnen en daar deden veel mensen aan mee die met veel betere stuurtje reden. Via deze competitie ben ik in contact gekomen met wat fanatiekere racers die al bezig waren met iRacing en van het een kwam het ander. Ik ben ook weer op de PC gaan racen en heb een iRacing abonnement aangeschaft. Eenmaal met iRacing gestart merk je wel dat er een groot verschil zit tussen Gran Turismo Sport en een sim. Gran Turismo Sport is echt een game en geen sim. Binnen 28 dagen ben ik in iRacing van een Rookie naar een A licentie gereden met mijn T-150 maar ik was er wel achter gekomen dat de pedalen van de T-150 niet goed genoeg waren om heel consistent te rijden. Omdat het rempedaal geen weerstand geeft is het moeilijk om je wielen niet te blokkeren.

De Fanatec CSL Elite Pedalen

Vanaf toen wou ik echt heel graag een nieuw stuur en vooral betere pedalen. De jongens waarmee ik iRacing deed hadden allemaal een Fanatec stuur. De een een ClubSport en andere CSL Elites dus die wou ik ook. Maar shit die zijn best wel aan de prijs. Ik begon met sparen en na een paar maanden had ik voldoende bij elkaar om de CSL Elite pedalen los te kunnen kopen. Ik wist al wel dat ik perse de LoadCell brake wou hebben dus heb ik de CSL Elite pedalen incl. de LoadCell brake gekocht (245 euro incl. verzenden).
De Fanatec CSL Elite pedalen worden standaard niet met een USB kabel geleverd, alleen een kabel met een soort RJ11 aansluiting om in een CSL Elite Wheel base te klikken. De USB kabel moet je incl. converter bijkopen voor nog eens 30 euro MAAR!! bij de LoadCell brake kit zit deze kabel wel! Ik kon dus gelijk aan de slag met mijn nieuwe pedalen. En wat een upgrade was dit, ik kan nu uit ervaring zeggen dat je van een duurder stuur niet harder gaat rijden maar van een LoadCell rem ga je zeker harder. Je kan met veel meer gevoel remmen waardoor je veel constanter wordt in je rondetijden en je blokkeert je wielen gewoon minder vaak waardoor je vaker op het asfalt rijdt dan op het gras. Dit is dan ook gelijk mijn eerste grote tip bespaar liever op je stuur dan op je pedalen.

De Fanatec CSL Elite Wheel Base

Een paar maanden later had ik genoeg gespaard om ook de CSL Elite Wheel base aan te schaffen. Daar ging nog een 515 euro naar Fanatec toe maar tot op de dag van vandaag nog geen seconde spijt van gehad. De CSL Elite is heel degelijk gebouwd en de afwerking van het stuur is super. Zeker als je een T-150 gewend bent. En de 6Nm aan Force Feedback is soms teveel om lekker mee te rijden dus de maximale kracht stel ik vaak niet eens in.
Het stuur heeft aan beide kanten waar je je handen plaatst een mooie lederen afwerking en aan de boven en onderkant van het stuur is hij afgewerkt met alcantara. De behuizing heeft een rij met led lampjes die je toerental aangeven en functioneren als schakelindicator. Op het stuur zit aan de bovenkant een klein display waar je je snelheid op kan zien en waar je de instellingen in het stuur zelf kan instellen. De instellingen die je kan regelen zijn bijvoorbeeld de Force Feedback kracht en de remkracht die je op je pedalen moet uitoefenen. Super makkelijk om dit op het stuur te kunnen regelen want ik switch nog wel eens tussen deze settings. In een Formule auto met veel downforce wil ik vaak de Force Feedback (FF) graag wat lager hebben dan in een Mazda MX5. Mijn race ervaring is zo veel toffer geworden met de CSL Elite en vooral door de Loadcell brake.

Ik wil zeker niet zeggen dat de Thrustmaster T-150 slecht is want dat is echt niet waar, ook dat is een geweldig stuur maar het is net wat je gewend bent. Als je net start met sim racen zou ik lekker een T-150 of een Logitech G29 of de nieuwe G923 kopen. Maar heb je al ervaring en ben je toe aan een upgrade, koop een CSL Elite (of een ClubSport V2.5).

Fanatec CSL Elite

You may also like

No Comment

You can post first response comment.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.