Sturen en pedalen (Entry Level)

Thrustmaster T-150

De Thrustmaster T-150 is een stuur en pedalenset die te koop is rond een prijs van rond de €165,-

Dit is een geweldig mooie prijs voor een stuur wat je race beleving naar een ander niveau tilt. Maar wat is nu precies de T-150 en wat mag je er van verwachten. Hier de uitgebreide beschrijving en de plus en minpunten van dit geweldige stuur.

Zelf ben ik ook begonnen met de T-150 van Thrustmaster. Ik had geen idee wat ik er van moest verwachten maar de prijs was een aantal jaar geleden ook al erg scherp en daarom ben ik tot aankoop overgegaan.

De T-150 is een Force Feedback stuur die vanaf de motor wordt aangedreven met een riem overbrenging. De Force Feedback is goed en de bewegingen en het gedrag van de auto zijn zeer goed aan te voelen tijdens het rijden. Verliest de auto grip dan zal de weerstand van het stuur verminderen en als je over hobbels rijdt zal dit duidelijk te voelen zijn in het stuur.

Het stuur heeft een diameter van 28cm en heeft een stuuruitslag van 1080 graden. Dit wil zeggen dat het stuur vanuit de middenpositie 1,5x linksom en 1,5x rechtsom rond kan draaien. Je zult de maximale stuuruitslag niet vaak gebruiken maar het is wel erg fijn dat het op sommige momenten mogelijk is.

Het stuur is op verschillende platformen te gebruiken. Hij is compatible met de PlayStation 3, Playstation 4 en de PC. Er zit een schakelaar op waarmee je hem binnen enkele seconden omschakelt van PS4 naar PC en andersom.

De pedalenset die standaard wordt geleverd bij de T-150 is voor de beginnende sim racer prima maar zal wel snel wat te wensen over gaan laten. Dit komt vooral omdat het rempedaal weinig weerstand biedt en bij de meeste echte sim games zal je daarom snel je rem te ver indrukken waardoor de wielen gaan blokkeren. Het is wel mogelijk om van Thrustmaster een andere pedalenset te kopen alleen wordt het dan wel direct een stuk duurder om dit stuur aan te schaffen.

Ik heb jarenlang genoten van mijn T-150 en ik kan deze zeker aanbevelen voor de beginnende racer.

Plus en Minpunten

Plus:

 1. Goedkoop in aanschaf
 2. Goede Force Feedback
 3. Geschikt voor PS3, PS4 en PC

Min:

 1. Pedalen vallen wat tegen
 2. Niet vast te schroeven op een rig (alleen met tafelklem)
 3. Maakt redelijk wat geluid bij intensief gebruik

Logitech G923 (en G29)

De Logitech G923 is de nieuwe versie van de G29 en is visueel weinig veranderd alleen is de Force Feedback iets verbeterd.
Aanschafprijs G29 rond de €250,-
Aanschafprijs G923 rond de €370,-

De Logitech familie is te vergelijken met de T-150 van Thrustmaster alleen zijn en enkele kleine verschillen. De aandrijving van het stuur gaat bij Logitech niet via een snaar maar via tandwielen. De meningen over wat nu beter werkt verschillen nogal. In de Force Feedback heb ik zelf nooit echt hele grote verschillen kunnen ontdekken, terwijl andere gebruikers vaak zeggen dat een tandwieloverbrenging veel directer aanvoelt. Dit is echt een persoonlijke voorkeur als je het mij vraagt. Een nadeel van een tandwieloverbrenging is wel dat het net even wat meer geluid maakt dan een stuur met snaar overbrenging.

De Logitech wordt geleverd met een betere pedalenset dan de T-150. Niet alleen zijn er 3 pedalen i.p.v. 2 pedalen, maar ook de rem geeft iets meer weerstand dan de T-150 pedalen. Dit maakt het remmen een stuk consistenter.

Het stuur heeft een mooie lederen afwerking wat zorgt voor een fijne hou vast en in het midden van het stuur zitten led lichtjes die het toerental van de auto aangeven (in de meeste games).

Ondanks dat de aanschafprijs een stukje hoger is dan de T-150 is dit ook een heel mooi instapmodel sim race stuur. Als het budget het toelaat en je geen probleem hebt met een stukje meer Force Feedback geluid is dit de betere keuze van de 2 stuurtjes.

Plus en Minpunten

Plus:

 1. 3 Pedalen met redelijke weerstand op de rem
 2. Goede Force Feedback (tandwiel aangedreven)
 3. Geschikt voor PS3, PS4 en PC

Min:

 1. Iets duurder dan de T-150
 2. Maakt meer geluid dan de T-150

Thrustmaster T-150

Logitech G29